Očesna ordinacija Irman
[strani za zdravstvene storitve na zavarovanje]

Informacije: 051 288 012

Siva mrena je zelo pogosta degenerativna sprememba naravne leče, ki se pogosteje pojavlja po 65 letu, neredko pa prizadane tudi mlajše paciente. Katarakta (gr. slap) pomeni sklalitev naravne leče, vzroki so lahko zelo različni (poškodba, Medrol, očesna vnetja, presnovne bolezni...), najpogosteje pa gre za normalen proces staranja.

Pacient opazi počasno, postopno, neboleče slabšanje vidne ostrine, ponoči se blešči, pogosto se vid na blizu celo prehodno izboljša. Oteženo je gledanje televizije, nočna vožnja, branje pri slabših pogojih, itd. Pri napredovalih oblikah se celo s prostim očesom opazi, da zenica namesto črna postane belkasta.

Ko so zaradi slabšega vida prizadete pacientove vsakodnevne funkcije, se začne načrtovati operacija. Določi se dioptrijo umetne intraokularne leče, ki jo namesto naravne, skaljene, vstavimo v oko. Poseg je neboleč, ambulantni, v lokalni anasteziji. Po posegu imajo pacienti pogosto nižjo dioptrijo in so manj odvisni od očal, kar zlasti velja za implantacijo t.i. Premium leč (multifokalne in/ali torične intraokularne leče). V naši ustanovi uporabljamo napreden Alconov aparat Centurion, ki omogoča operacijo brez nihanja tlaka v očesu in zelo učinkovito ultrazvočno odstranitev tudi najtrših naravnih leč.