Očesna ordinacija Irman
[strani za zdravstvene storitve na zavarovanje]

Informacije: 051 288 012

Motnje refrakcije so motnje, ki jih po navadi lahko korigiramo z očali ali kontaktnimi lečami.  V našem centru imamo dolgoletne pozitivne izkušnje tudi z operacijami dioptrije.

Ločimo 4 različne motnje refrakcije:

  1. Kratkovidnost (Miopija), pri kateri pacient vidi slabo na daleč.
  2. Daljnovidnost (Hipermetropija), pri kateri pacient vidi slabše na blizu kot daleč.
  3. Cilindrična dioptrija (Astigmatizem), pri kateri je vid meglen na vse razdalje.
  4. Starostna daljnovidnost (Presbiopija), pri kateri pride do slabšanja vida na blizu.

Glede na tip motnje zdravnik predpiše očala z konkavnimi (razpršilnimi) lečami, konveksnimi (zbirnimi) lečami ali lečami z vgrajemimi cilindri (dioptrija je v takih lečah po eni osi večja kot po drugi). Večjo svobodo pri starostni daljnovidnosti dajejo multifokalne leče, ki omogočajo oster vid na daleč in blizu z istimi očali.

Zelo dobra alternativa očalom so kontaktne leče, ker povzročajo manj optičnih napak, se ne rosijo, ne zmanjšajo vidnega polja, manj ovirajo, zato so primerna zlasti za šport in prosti čas. Glede na material ločimo mehke in poltrde leče. Materiali v mehkih lečah so v zadnjih letih doživeli velik napredek v kvaliteti in poleg komfortnosti nošnje zagotavljajo tudi izredno prepustnost za kisik. Poltrde leče se predpisuje pri višjih ali iregularnih dioptrijah, predpis je zahtevnejši, potrebno je slikanje roženice s topografom, Hecht-ove leče se izdelujejo individulano.

Če se v otroštvu vid zaradi nekorigirane dioptrije ne razvije dobro, govorimo o slabovidnosti (ambliopiji). Vid se najhitreje razvija v zgodnjem otroštvu, prognoza za odpravo slabovidnosti se po tem obdobju precej poslabša. Zato je toliko pomembnejši kvaliteten predpis in izdelava očal pri otrocih.