Očesna ordinacija Irman
[strani za zdravstvene storitve na zavarovanje]

Informacije: 051 288 012

Degeneracija rumene pege (makule) je bolezen sodobnega sveta, ki prizadane zlasti starejše ljudi po 70 letu.

Prizadeta je mrežnica v samem centru, zato pacienti opisujejo težave z branjem, prepoznavanjem obraza, branjem podnapisov, vidno polje ob straneh pa ostane neprizadeto.

V grobem ločimo suho in vlažno obliko bolezni. Suha oblika poteka brez otekline v rumeni pegi, napredovanje bolezni je počasnejše, v poštev pridejo vitaminski dodatki, ki vsebujejo formulo različnih spojin in zmanjšujejo možnost  slabšanja stanja.

Pri vlažni obliki pride do puščanja žilic v makuli (rumeni pegi), zato se v njej nabere čista tekočina ali kri. Nastajanje novih žilic, ki so še bolj nagnjene k puščanju, se v zadnjih letih preprečuje z biološkimi zdravili, ki se jih vbrizguje  v oko. Vid se lahko po takem zdravljenju celo popravi.

Pomembno je vedeti, da sama bolezen ne vodi v popolno slepoto, periferni del vidnega polja vedno ostane neprizadet, zato lahko pacienti še vedno hodijo brez spremstva, opravljajo večino gospodinjskih opravil in skrbijo zase. Za funkcije, ki zahtevajo centralni vid, npr. branje, pridejo lahko v poštev posebni pripomočki za slabovidne.