Očesna ordinacija Irman
[strani za zdravstvene storitve na zavarovanje]

Informacije: 051 288 012

Blefaritis je strokovni izraz, ki opisuje vnetje vek. Glede na vzrok vnetja je lahko blefaritis posledica okužbe z mikroorganizmi, posledica alergije ipd. V tem sestavku pa opisujemo predvsem kronično obliko vnetja vek pri odraslih, ki  prizadene robove vek, pogosto tudi izvodila Meibomovih žlez. Vnetje je pogostejše pri bolnikih s seboroičnim dermatitisom, rozaceo in alergikih.  Zdravljenje je dolgotrajno in zahteva veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti.

Značilni znaki in simptomi kroničnega blefaritisa so  pordeli robovi vek, srbeče veke, rdeče in utrujene oči, zaspančki v notranjem kotu očesa zlasti zjutraj, luskice-zasušen izcedek na robovih vek in ob trepalnicah, dražeč, pekoč občutek v očeh, občutek tujka, pogosto solzenje, občutljivost na svetlobo, pogosti pojav ječmenkov.

Najpomembnejši postopek v procesu zdravljenja blefaritisa je nega vek, ki jo bolnik izvaja redno in dolgoročno. Kadar je vnetje izrazitejše in/ali  so prisotni znaki spremenjenega  razmerja med bakterijam na robovih vek in v očesnih izločkih, lahko v zdravljenje prehodno vključimo tudi protivnetna in protimikrobna sredstva. Redna uporaba omega-3 maščobnih kislin vpliva na zmanjšanje vnetja ter poveča stabilnost solznega filma. Z umetnimi solzami simptomatsko zdravimo nestabilen solzni film. Redko je potrebna tudi kirurška oskrba ali sondiranje izvodil meibomovih žlez.

Nega vek vključuje gretje vek, čiščenje robov vek ter masažo robov vek.

  1. Gretje vek ( suho gretje vek, topli obkladki). 
    Z gretjem vek zmehčamo izloček v Meibomovih žlezah na robovih vek. S tem pospešimo izločanje iz le-teh ter hkrati zmehčamo luskice in obloge ob korenu trepalnic. Veke grejemo s suhimi obkladki (blazinice za gretje vek, blazinice polnjene z gelom, topla čista brisača ali prelikan robec ipd.). Uležemo se, zapremo oči ter na veke položimo grelno blazinico s  temperaturo okoli 40 °C za 15 do 20 minut.

  2. Čiščenje robov vek. 
    Enkrat do dvakrat dnevno si robove vek nežno, a temeljito očistimo s pomočjo vatiranih paličic ali zložencev prepojenih s tekočino, šamponom za čiščenje vek ali posebnimi robčki za čiščenje robov vek ( npr. Blephaclean).

  3. Masaža robov vek.
    Potem ko smo veke ogreli, pred ali med samim čiščenjem veke nežno masiramo navpično proti robu veke ter vodoravno med trepalnicami. Izogibati se je potrebno močnemu pritisku na oko.

 

Antibiotiki

Protimikrobna zdravila so namenjena zdravljenju tistih oblik blefaritisa, kjer je v ospredju nesorazmerje v sestavi očesne bakterijske flore. Priporoča se terapija z antibiotičnim mazilom, ki ga razmažemo po robovih vek med trepalnicami zvečer pred spanjem vsakodnevno 14 dni. Glede na klinično sliko pa lahko očesni zdravnik predpiše tudi antibiotik v obliki kapljic (Azyter). Kapljice aplicirate 2 krat dnevno 3 dni.


Protivnetna zdravila

Ob izrazitem vnetju očesne površine, zlasti takrat ko je ogrožena tudi roženica, priporočamo terapijo s kapljicami s protivnetnim delovanjem (npr. Maxitrol, Lotemax, Flarex). Kapljice vam predpiše zdravnik in jih je potrebno uporabljati le v skladu z njegovimi navodili . Kronična uporaba protivnetnih zdravil se odsvetuje. Protivnetna zdravila ukinjamo postopoma. Po prenehanju uporabe se lahko prehodno poveča rdečina očesa in ojačajo neprijetni simptomi.


Umetne solze

Vnetje vek spremeni normalno sestavo solz. Solzni film je nestabilen. Pojavi se občutek peska v očeh. S pomočjo umetnih solz (to je raztopina, ki je sestavljena tako, da je čimbolj podobna sestavi človeških naravnih solz) očesni sluznici vračamo tekočino, ki jo potrebuje za normalno delovanje. Solze nadomeščamo po potrebi oz. po navodilih lečečega očesnega zdravnika. Priporočamo uporabo solz brez konzervansov ali tistih, katerih konzervans ob stiku z UV svetlobo razpade. Ob zamašenih meibomovih žlezah svetujemo uporabo solz, ki nadomeščajo tudi maščobni del solznega filma ( npr. Systane BALANCE...)


Omega-3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline predvsem DHA (docosahexaenoična kislina) in EPA (Eicosapentaenoična kislina) sta dve od treh omega-3 maščobnih kislin, ki jih telo ne more samo zgraditi in jih je potrebno pridobiti s hrano (ribje olje predvsem majhnih morskih rib). Omenjene maščobe vplivajo na metabolizem vnetnih dejavnikov in le tega zmanjšujejo. Dokazano izboljšajo simptome in znake suhega očesa in  blefaritisa. Priporočljivo je uživanje  1000 mg Omega-3 maščob dnevno (npr. Systane vitamin).

Če se s posebnimi testi izmeri premajhno produkcijo naravnih solz, pride v poštev tudi implantacija posebnih čepkov v solzevode, ki preprečujejo prehitro odtekanje solz iz očesa.